wrz 01 2014

MLEKO


MLEKO JEST NAJWAŻNIEJSZYM ŹRÓDŁEM WAPNIA W DIECIE

Mleko jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a także

bogatym źródłem witamin głównie z grupy B, a zwłaszcza witaminy B2 oraz witamin A i D3.

Jednak przede wszystkim mleko jest bardzo ważnym źródłem wapnia. Dwie duże szklanki

spożywane codziennie zapewniają prawie wystarczającą ilość wysokowartościowego białka i

witaminy B2. Zaleca się spożywanie mleka chudego. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące

powinni spożywać, co najmniej 4 szklanki mleka dziennie. Mleko może być zastępowane

jogurtem bądź kefirem, a częściowo także serami.

Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem w codziennej diecie.

Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do

prawidłowego funkcjonowania. Wśród nich można wyliczyć:

 białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są

mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie; zawarta w

mleku kazeina ma właściwości nawilżające skórę, a dzięki białkom skóra jest mocna i

ujędrniona;

 lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i

niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie

słoneczne;

 niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – spełniają w organizmie wiele funkcji,

między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie

cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają

regenerację nabłonka i tkanki łącznej;

ŻYJ DŁUŻEJ, JEDZ ZROWIEJ, WIEDZ WIĘCEJ

 

 kwas mlekowy – bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają

odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;

 wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w

krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Zwiększa

wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu;

 witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;

 witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;

 fosfor – odpowiedzialny za stan kości;

 magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;

 potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;

 inne witaminy – w tym witaminy C, D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B.

Mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, raka jelita

grubego i choroby niedokrwiennej serca. Pojawia się opinia, że pijąc mleko można się nabawić

kamicy nerkowej. To mit. Dwie szklanki mleka dziennie na pewno nie doprowadzą do takiej

sytuacji. Mleko nie powoduje również raka, chociaż istnieje pewna zależność między

nadmiarem tłuszczu a ryzykiem raka prostaty, okrężnicy i płuc. Z drugiej strony, zawarte w

mleku witamina D i wapń pomagają chronić komórki przed rakiem.

Dieta bogata w wapń, hamując apetyt, pomaga schudnąć. Oznacza to, że wbrew niektórym

opiniom mleko nie sprzyja tyciu, a wręcz przeciwnie.

Picie mleka może być niebezpieczne dla zdrowia tylko w jednej sytuacji: w przypadku

uczulenia na laktozę. Osoby nietolerujące laktozy reagują na mleko biegunką, wzdęciami i

bólami brzucha. Dzieje się tak, bo ich organizmy wytwarzają za mało laktazy, enzymu

potrzebnego do strawienia laktozy (cukru znajdującego się w mleku). W takiej sytuacji

konieczne jest unikanie nie tylko samego mleka, ale także wszelkich mlecznych produktów. Nie

oznacza to, że mleko jest całkowicie zakazane, zwykle można po nie sięgać, ale w małych

ilościach.

Mleko odtłuszczone - niektórzy twierdzą, że mleko odtłuszczone ma mniej wapnia, białka,

fosforu, potasu i innych składników odżywczych niż mleko tłuste. To kolejny mit. W

odtłuszczonym mleku, jak sama nazwa wskazuje, minimalizuje się tylko ilość tłuszczu. Zaletą

tego rodzaju mleka jest fakt, iż nie tucząc, syci. Naukowcy twierdzą, iż szklanka mleka na

śniadanie zamiast szklanki soku pozwala zjeść mniej kalorii w ciągu całego dnia.

Kozie mleko – dla dzieci to zły pomysł. Dlaczego? Ponieważ ma nieodpowiedni dla nich skład

jonowy i powoduje niedobory kwasu foliowego. Kozie mleko nie powinno być też podawane

dzieciom z alergią na mleko, bo mleko zwierząt kopytnych ma wspólne antygeny.

ŻYJ DŁUŻEJ, JEDZ ZROWIEJ, WIEDZ WIĘCEJ

 

Mleko sojowe – otrzymywane jest z ziaren sojowych początkowo namoczonych w wodzie, a

następnie rozdrobnionych. Jego zaletą jest brak laktozy, która uniemożliwia osobom jej

nietolerującym picie mleka krowiego. Skład mleka sojowego w niewielkim stopniu różni się od

składu mleka krowiego. To pierwsze zawiera mniej tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. Z

drugiej jednak strony mniej jest w nim również witaminy D i wapnia. Jest ono szczególnie

korzystne przy różnych chorobach układu pokarmowego, gdyż nie podwyższa poziomu kwasu

żołądkowego i nie powoduje ścięcia w żołądku. Ma to duże znaczenie przy wrzodach żołądka i

dwunastnicy.

Mleko w proszku – uzyskuje się je przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub

chudego (odtłuszczonego) mleka krowiego prawie całej wody (pozostałość wody w proszku

mlecznym to ok. 2%).

Mleko to pokarm towarzyszący człowiekowi od dnia narodzin. Pierwsze mleko, z jakim się

stykamy, to mleko matki, które z czasem zastępowane jest mlekiem krowim, a w przypadku

nietolerancji laktozy – mlekiem sojowym. Z wiekiem ilość spożywanego mleka zmniejsza się,

chociaż napój ten ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.