PODSTAWY DIETY
Dieta
Podstawy
Dieta jest podstawowym czynnikiem wpływającym na uzyskanie
wymarzonej sylwetki ciała. Zarówno dla budujących masę, jak
chcących rzeźbić się i zrzucać tkankę tłuszczową! Można powiedzieć,
że szacunkowo jest to 60% potrzebnych działań (30% trening, 10%
regeneracja). Oznacza to, że spożywanie właściwych produktów
o właściwych porach daje 60% sukcesu! Pożywienie składa się z kilku
składników: białek, węglowodanów, tłuszczy, minerałów, witamin
oraz wody. Sukcesem jest połączenie ich w odpowiednich
proporcjach, gdyż każdy element ma odmienną funkcje.
Rozróżniamy także kilka rodzajów tych składników, dlatego problem
dobierania potraw nieco się komplikuje! Inne białko znajdziemy
w fasoli, a inne w piersi kurczaka! Czym charakteryzują się dane
składniki, jak i ile ich jeść, przeczytacie w punktach zamieszczonych
niżej. Przejście na specjalistyczną dietę wymaga dużo trudu,
przeciętna rodzina zjada 3 posiłki dziennie, a to zdecydowanie za
mało dla osoby ćwiczącej. Złota zasada mówi, aby zjadać mniej, ale
częściej (koniecznie co 3-4 godziny), aby zapobiec katabolizmowi.
Musimy zjadać wyliczone ilości wartości
odżywczych w minimum 4 posiłkach, a optymalnie w 5-6 posiłkach
dziennie.
Białka
Białka (a dokładniej aminokwasy) to podstawa budulcowa dla
naszych mięśni. Bez odpowiedniej ilości białek nasz organizm nie
będzie miał z czego budować włókien mięśniowych. Ważne jest, aby
były jak najlepszej jakości, gdyż białka rozmaitych produktów maja
różny czas absorbowania do organizmu (oczywiście im szybciej się
wchłaniają, tym lepiej). Białka dzielimy na zwierzęce i roślinne -
powinniśmy spożywać zdecydowanie więcej białek zwierzęcych,
białka roślinne mogą być dodatkiem. Niezależnie od tego, jaki jest
nasz cel, powinniśmy spożywać średnio 1.8g - 2g białka na każdy
kilogram ciała. Oznacza to, iż osoba ważąca 70kg powinna spożywać
+/- 140 g białek. Jak można przeczytać wyżej, jemy 5-6 posiłków
dziennie, dlatego ilość 140g dzielimy przez 5 lub 6 i otrzymujemy
kolejno 28g lub 23g białka w każdym posiłku. Możemy te liczby
lekko naciągnąć, np. na śniadanie zjeść 15g białka, za to na kolację -
31g. Ważne, aby ilość spożywanego białka w posiłku rosła wraz
z porą dnia (nie odwrotnie)! Musimy też pamiętać, że przeciętny
człowiek potrafi przyswoić około 30g białka podczas jednego posiłku,
więc jeżeli zjemy więcej np. 40g, to 10g nie zostanie wchłonięte, lecz
wydalone! Łatwo zdać sobie sprawę, że osoba ważąca 100kg musi
zjeść aż 200g białka dziennie. Jeśli podzielimy tę wartość przez 5,
otrzymamy 40 g białka na posiłek. To za dużo, dlatego koniecznym
jest zwiększenie posiłków do 6, a nawet 7 dziennie. Na szczęście w
takich przypadkach (zaawansowanych) możemy wspomóc się
odżywkami białkowymi. Teraz najważniejsze:
skąd pobierać białka? Najlepszym źródłem są chude mięsa, ryby,
drób, mleko, białe sery i jajka, (jeżeli chodzi o roślinne, to pochodne
fasoli, bób itp.) W szacowaniu, ile należy zjeść danych
produktów, wystarczy kierować się kilkoma zaokrąglonymi danymi.
I tak należy liczyć, że w mięsie mamy 20g białka na 100g (piersi z
kurczaka liczymy osobno: 25g/100g). Aby dostarczyć 30g białka,
musimy zjeść 4 jajka albo wypić litr mleka. Ilość białka w serach jest
zwykle podana na opakowaniu.
Węglowodany
Węglowodany są odpowiedzialne głównie za dostarczanie energii do
organizmu. Są najczęściej pomijane w diecie przez początkujących
kulturystów. Bez nich organizm nie jest w stanie wbudować białka
w nasze ciało. Ich brak spowoduje, że białka zamiast zostać
wykorzystane jako budulec, zostaną użyte w celach energetycznych.
Ilość potrzebnych nam węglowodanów jest uzależniona od celu, jaki
chcemy osiągnąć. Znacznie większej ilości potrzebują osoby
budujące masę niż te, które chcąc stracić tkankę tłuszczową. Osoby
budujące masę mięśniową powinny jeść 5-7g węglowodanów na
każdy kilogram masy ciała. Liczba ta zależy od przemiany materii,
jeżeli mamy skłonność do gromadzenia tłuszczu, powinna to być
dolna skrajna liczba (5g), natomiast osoby bardzo szczupłe powinny
zjadać 7g/kg. Dla osób odchudzających się i rzeźbiących się
optymalna dawka to 2-4g na kg masy ciała (sposób liczenia jak
wyżej). Kwestia spożywania węglowodanów jest równie złożona jak
wchłanianie białek, gdyż także dzielą się na wiele grup. Jednak dla
nas najważniejszy jest podział na węglowodany proste i złożone.
Proste to takie, które składają się z krótkich łańcuchów i dostarczają
szybko energii na krótki czas (zaliczamy do nich fruktozy, glukozy
itp. a ich źródłem są owoce, soki, biały chleb itp.). Złożone
charakteryzują się długimi łańcuchami, które w powolny i skuteczny
sposób dostarczają energii na długi czas (źródłem ich są ryże, kasze,
makarony, ziemniaki i ciemne pieczywo). Uprawiając kulturystykę,
powinniśmy głównie (prawie wyłącznie) spożywać węglowodany
złożone. Nasza dieta musi się opierać na wysokowartościowych
posiłkach złożonych (jak już wymieniłem) z ryżu, kaszy, makaronu
(raz dziennie można zjeść ciemne pieczywo) oraz białka, stosunek
tych wielkości przy budowaniu masy powinien wynosić optymalnie
1:4 lub 1:5, czyli na 25g białka przypada 100g węglowodanów lub na
20g białka przypada 100g węglowodanów (wielkości te mogą się
nieznacznie różnić w zależności od wagi ćwiczącego). Węglowodany
proste są wykorzystywane w posiłku potreningowym, aby
w najszybszy sposób dostarczyć energii i zapobiec destrukcyjnemu
katabolizmowi (przeczytasz o tym więcej w punkcie dotyczącym
posiłku potreningowego).
Tłuszcze
Tłuszcze są podobnie jak węglowodany źródłem energii. O ile
węglowodany dostarczają 4kcal/g, to tłuszcze aż 9kcal/g. Jednak nie
należy spożywać ich za wiele. Zalecam nawet w ogóle zrezygnować
z tłuszczów zwierzęcych. Źródłem tłuszczów powinny być rośliny,
dodajmy do swojej diety orzechy oraz oliwę z oliwek (do smażenia
lub sałatek). Aby pozbyć się tłuszczu, powinniśmy gotować lub
grillować potrawy. Nie używajmy także tłustych sosów, które
znacznie wydłużają proces trawienia. Optymalna dawka tłuszczów to
1g na 1kg masy ciała. Jeżeli się odchudzamy, ilość tę trzeba jeszcze
zmniejszyć.
Witaminy i minerały
Podczas długotrwałego wysiłku fizycznego nasz organizm traci wiele
cennych witamin i minerałów. Osoby, które podejmują taki wysiłek,
muszą spożywać znacznie więcej tych składników. Jedzmy dużo
warzyw i owoców, bez tego nasze przyrosty mogą być znacznie
ograniczone! W tym przypadku często koniecznością jest zażywanie
preparatów multiwitaminowych.
Woda
Woda jest często bagatelizowanym składnikiem, a przecież z niej
składa się aż 60% mięśnia! Należy pić 2-3 litry dziennie czystej,
niegazowanej wody, ponieważ jest ona niezbędnym elementem
właściwej diety! Unikajmy napojów gazowanych (należy zupełnie
wyeliminować colę!)
Dodaj komentarz