MIĘSO
Mięso to dobre źródło białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Najwięcej białka jest w
chudym mięsie, dlatego specjaliści od żywienia zalecają, by było stałym elementem diety.
Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi około 1 g na każdy kilogram masy ciała. Białko jest
niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, podobnie jak żelazo. Najwięcej żelaza
jest w wołowinie i cielęcinie. Na niedobory żelaza narażone są dzieci i młodzież, a także
kobiety ciężarne, matki karmiące i kobiety podczas miesiączki.
Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym zawartym w mięsie jest cynk. Największe jego ilości
znajdują się w wołowinie (aż 3,8 mg w 100 g). Natomiast w wieprzowinie zawarte są duże
ilości witaminy B1, która jest istotna w przemianie węglowodanów i funkcjonowaniu układu
nerwowego. Osoby, które palą papierosy, nadużywają alkoholu i piją zbyt dużo kawy i herbaty,
mają zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. Inna witamina z grupy B – witamina B2 –
wśród mięs znajduje się w największej ilości w cielęcinie.
Bogatym źródłem innej witaminy – niacyny (witamina PP) – jest mięso z piersi kurczaka.
Witamina PP jest konieczna do właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. W
mięsie znajdują się także duże ilości witaminy B12. Jej niedobór prowadzi do niedokrwistości.
Aby uniknąć niedoborów wyżej wymienionych składników, warto spożywać różne rodzaje mięs.
Chude mięso drobiowe powinno częściej pojawiać się na stole niż mięsa czerwone (krwiste),
ŻYJ DŁUŻEJ, JEDZ ZROWIEJ, WIEDZ WIĘCEJ
które są źródłem metioniny. Metionina to aminokwas, który w organizmie przemienia się w
homocysteinę podejrzewaną o działanie miażdżycorodne. Stąd osoby, u których stwierdzono
miażdżycę naczyń krwionośnych, powinny wykluczyć lub przynajmniej starać się ograniczyć ich
ilość w swojej diecie.
Nie warto rezygnować z mięsa – jest nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze.
Aby nie doszło do niedoborów tych składników, warto spożywać różne rodzaje mięs na
zmianę. Kilka porcji mięsa w tygodniu wystarczy, zwłaszcza, gdy do diety włączy się tłuste
ryby morskie i dania z roślin strączkowych.
Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich
kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk,
królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina,
kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej
cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej
serca lub zawału.
Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a
łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g
kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.
Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom
otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę
dziennego zapotrzebowania na białko.
Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo
pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na
anemię.
Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz
siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu
nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.
Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych
nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie
czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu
krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.
Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast
czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które
zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami
ŻYJ DŁUŻEJ, JEDZ ZROWIEJ, WIEDZ WIĘCEJ
strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają
pełnowartościowego białka.
W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie
wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie
działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami
lub ziemniakami.
Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych
kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa
drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby.
Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.
Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso
gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze.
Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub
grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na
węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.
Dodaj komentarz